Bukan sekadar blog

Berita Utama

Umat Islam terkesan, video penyeksaan etnik Uighur tular

Apabila berbicara tentang penderitaan yang dialami etnik Uighur, sudah pasti akan terbit rasa sedih dan marah dalam sanubari umat Islam di seluruh dunia.

Sudah sedia maklum bahawa kaum manoriti ini sering kali menjadi mangsa ketidakadilan kerajaan China.

Terbaru, tular di media sosial satu video yang memaparkan penyiksaan yang diterima oleh salah seorang daripada etnik beragama Islam itu dipercayai dilakukan oleh pihak berkuasa China.

Video berdurasi 45 saat itu telah menimbulkan kemarahan umat Islam yang lain dan kini telah menerima hampir 44,000 tontonan di Twitter.

Loading...

Dalam video tersebut, seorang lelaki telah ditutup matanya dan diikat tangannya sebelum digolek di atas palang sambil diperhatikan oleh seorang anggota keselamatan.

Tindakan tidak berperkemanusiaan itu meruntun jiwa orang yang melihatnya terutama sekali kepada umat Islam.

Terdahulu, terdapat beberapa laporan media yang menyebut, kerajaan China telah membina kem-kem penempatan khusus untuk etnik Uighur.

Namun, dakwaan itu telah dinafikan sekeras-sekerasnya oleh pihak kerajaan walaupun terdapat bukti yang mendedahkannya.

Semoga masyarakat etnik Uighur sentiasa kuat menghadapi pelbagai siksaan dan hukuman yang telah dilakukan ke atas diri mereka.

Loading...

7 Comments

 1. Sulaiman mohd saad

  🙏

 2. BD

  The victims are Moeslem, no wonder these news are not well publised or viral. Can some body explain why ?

  • ZARINA ABDUL RAHMAN

   Bcos the one not making it viral knows that muslims are following the right path. Satan wants humans to follow him to hell but muslims have a chance not to. Find out what Islam is about and u will see.

 3. adie

  semoga allah lindungi umat islam d uighur amin.

 4. Astrid

  :'( :'( :'( Semoga Allah kuatkan ketauhidan dlm jiwa2 mereka saudara2ku muslim yg sdg tertindas bukan hanya di uygur tp di berbagai belahan bumi manapun, semoga luka dan sayatan2 biadab dr org kafir kelak jd penjamin Jannah terbaikNya Allah tanpa hisabNya utk mereka. Dan Allah hilangkan rasa skt pd diri mereka meski ribuan siksaan dan sayatan serta hantaman tak berperi kemanusiaan mendarat pd fisik mereka ya Allah. tak kuat sy melihatnya.

 5. Solah

  Itulah jiwa komunis yang sekarang di Malaysia pun nak dihidupkan balik fahaman komunis ni. Sekarang komunis dah masuk dalam pentadbiran kerajaan. Takkan tak perasan kot.

 6. Maiku Kamishiro

  kejam.. 😢😢🤬🤬

Leave a Reply