Bukan sekadar blog

Dalam Negeri

Malaysia tidak pernah jadi Harimau Asia, kata pakar ekonomi

KUALA LUMPUR – Malaysia tidak pernah digelar ‘Harimau Asia’ sebaliknya hanya diiktiraf sebagai ‘harimau kecil’ sahaja.

Empat negara yang digelar ‘Harimau Asia’ ialah Singapura, Hong Kong, Taiwan dan Korea Selatan.

Madeline Berma berkata, Malaysia hanyalah kuasa ekonomi peringkat kedua di Asia dan menyuarakan kebimbangan “harimau kecil” ini mempunyai gigi yang “tidak berkembang”.

Bercakap pada forum Rise of The Asian Tiger Convention di UiTM Shah Alam, Madeline menambah, ketika Malaysia pertama kali diiktiraf sebagai “harimau kecil”, ia merupakan satu kegembiraan apabila negara diangkat ke platform antarabangsa.

“Malah, ramai optimis ekonomi Malaysia akan berkembang menjadi salah satu “Harimau Asia’,” katanya yang dipetik dari FMT.

Namun, katanya, krisis kewangan 1997 telah menjejaskan progres dan memberi amaran sejarah itu akan berulang jika kerajaan tidak berhati-hati.

Loading...

Madeline juga berkata, ketidaksamaan di negara boleh ditangani dengan “memberi hak kepada orang lain”.

“Penduduk di Sabah dan Sarawak masih ketinggalan. Mereka berhak mendapat bantuan dan sokongan tambahan, “katanya, sambil menambah bahawa dalam kes ini persamaan bukanlah titik.

Di Malaysia, katanya, ketidaksamaan tidak lagi “mendatar”, iaitu isu jurang antara kaum dan etnik yang berlainan.

“Sekarang apa yang kitaibimbangkan adalah ketaksamaan menegak, yang tidak seimbang di dalam komuniti itu sendiri – sebagai contoh, ketidaksamaan antara orang Melayu kaya dan miskin, atau Iban kaya dan miskin.

“Kami tidak mengatakan yang negara telah menyelesaikan masalah mendatar. Cuma dinamik sekarang berbeza, “katanya, sambil menambah bahawa perbezaan antara Bumiputera dan bukan Bumiputera mesti diketepikan. – MalaysiaGazette

Loading...

Leave a Reply