Bukan sekadar blog

Berita Utama

‘Tiada siapa boleh pisahkan kami kecuali takdir Allah’ – Pengasas Dnars tinggalkan pesanan sebelum dijemput Ilahi

USAHAWAN kosmetik, Allahyarhamah Faziani Rohban Ahmad, sebenarnya sempat menitip pesanan semua anaknya seminggu sebelum dijemput Ilahi.

Pengasas produk kesihatan dan kecantikan Dnars itu mengingatkan anak-anaknya supaya sentiasa mengamalkan kasih sayang dalam keluarga.

“Saya selalu pesan pada semua anak-anak. Jagalah kasih sayang. Bila jaga hubungan kasih sayang dengan adik beradik dan keluarga, sampai akhir hayat hidup akan bahagia,” ujar wanita berusia 40 tahun ini menerusi perkongsian di akaun Instagram miliknya, genap seminggu lalu.

Allahyarham turut menasihatkan lapan anaknya supaya mencontohi didikan arwah bapanya dalam menjalinkan hubungan kasih sayang di dalam keluarga.

“Contohi mummy tujuh beradik. Abah kami berjaya didik kami dengan hubungan kasih sayang,” ujarnya yang merupakan anak ketiga daripada tujuh beradik.

Dalam perkongsian berasingan, arwah turut mendedahkan kesemua lapan anaknya terdiri daripada empat anak kandung dan empat anak tiri, hasil perkahwinannya terdahulu dan suaminya, Ahmad Shah Rizal Ibrahim.

“Ramai yang DM (mesej secara langsung) tanya kenapa muka lain-lain? Anak siapa ni? Ya, ini semua anak-anak saya, semua lapan orang. Anak saya empat orang dan anak tiri empat orang.

“Tapi dah lapan tahun kami tinggal bersama, sebumbung setiap hari selama lapan tahun dan mereka berlapan semua tidak pernah berpisah sesama mereka dan juga dengan kami suami isteri walaupun satu malam, kecuali hari yang kami outstation (di luar kawasan),” katanya.

Menurut Faziani, kesemua anak-anaknya di bawah didikan dan jagaannya bersama suami dan beliau menganggap dirinya sebagai ibu kandung kepada anak-anak tirinya.

“Begitu juga dengan anak-anak saya. Suami saya adalah umpama papa kandung mereka bukan lagi papa tiri. Semua suami yang uruskan dan anak-anak lebih rapat dengan kami berdua,” katanya.

Tambah Faziani, anak-anaknya tidak pernah bergaduh meskipun berlainan ibu dan bapa kerana sejak kecil dididik untuk saling sayang-menyayangi.

“Rahsia mereka tak bergaduh? Saya sendiri tiada jawapan yang tepat. Semua ketentuan Allah SWT. Yang penting adalah keikhlasan hati.

“Pada kami suami isteri didikan dan kasih sayang yang adalah resepi kebahagian kami. Doa saya sampai akhir hayat kami tetap bersatu dan tiada siapa boleh pisahkan kami kecuali takdir Allah,” ujarnya menerusi coretan pada 9 Mei lalu.

Dalam pada itu, Allahyarham turut berkongsi luahannya mengenai perasaan rindu yang menebal terhadap arwah bapanya terutama setiap kali menjelang Ramadan.

“Rindu arwah Abah… kerinduan yang sangat sakit. Setiap kali puasa terbayang arwah Abah depan mata. Sakitnya hanya Allah SWT yang tahu.

“Rindu tiada ubat hanya Al-Fatihah pengubat kerinduan ini. Hargai, sayangi dan luangkan masa dengan ibu bapa ketika dia masih ada,” kata Faziani.

Allahyarham maut dalam kemalangan membabitkan kereta yang dinaikinya bersama suami, dengan sebuah lori di Pattani, Thailand pada pagi Sabtu.

Dalam kejadian kira-kira pukul 10.30 pagi Sabtu, pasangan suami isteri itu dalam perjalanan ke rumah anak-anak tahfiz untuk memberikan sumbangan.

Suami Faziani bagaimanapun hanya mengalami kecederaan dalam insiden itu dan dihantar ke Hospital Pattani untuk menerima rawatan.

Faziani juga merupakan penaja utama bagi Anugerah Pilihan Online (APO) yang dianjurkan mStar pada 2016.

Loading...

Leave a Reply