Bukan sekadar blog

Berita Utama

Tak nak lupa 30 juzuk al-Quran, pelajar perubatan jadi imam solat Terawih

“JIKA kita ada al-Quran, apa saja laluan dipilih lebih mudah,” kata Muhammad Syazwan Mohd Basil, 25.

Dia adalah penuntut tahun akhir jurusan perubatan dan pembedahan dari Cyberjaya University College of Medical Sciences (CUCMS).

Anak kedua daripada empat beradik itu menghafaz 30 juzuk al-Quran ketika menuntut di Darul Quran dan kini menjalani latihan praktikal di Hospital Putrajaya sebagai persediaan sebelum bergelar doktor perubatan.

Biarpun sibuk dengan rutin pada siang, setiap hari jadual harian sepanjang malam Ramadan terisi dengan tugasan mengimamkan solat tarawih selain membimbing qiamullail di masjid dan surau sekitar Lembah Klang termasuk memenuhi jemputan imam di Sungai Petani, Kedah.

Muhammad Syazwan dari Pulau Pinang berkata, kesibukan sebagai penuntut tidak menghalangnya untuk mengimbangkan dunia dan bekalan akhirat termasuk melaksanakan tugas sambilan sebagai Imam Rawatib di Masjid Raja Haji Fi Sabilillah, Cyberjaya.

“Sebenarnya saya akui mencabar apabila bergelar penuntut dan dalam masa sama, perlu mengimbangkan tugasan sambilan sebagai Imam Rawatib sejak 2015 di masjid itu.

“Sepanjang Ramadan, saya mengimamkan solat tarawih bergilir dengan imam lain di Masjid Raja Haji Fi Sabilillah selain memenuhi jemputan imam solat tarawih dan qiamullail antaranya di Putrajaya, Puchong, Shah Alam, Klang dan Kedah,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Pada masa sama, Muhammad Syazwan berkata, memandangkan siang hari sibuk dengan latihan praktikal di hospital, dia mengambil masa selepas sahur atau selepas solat Subuh untuk melakukan persediaan mengimamkan solat tarawih pada malam.

Loading...

Muhammad Syazwan (berdiri belakang paling kiri) ketika menjalani praktikal di Hospital Seri Manjung, Perak.

“Saya mengambil masa setengah jam untuk membaca al-Quran bagi melancarkan bacaan ketika mengimamkan solat.

“Untuk bacaan surah di dalam solat, imam baca satu juzuk bagi 20 rakaat setiap hari.

“Sebagai penuntut, saya rasa mencabar tetapi saya akan pastikan kelas habis petang untuk bersiap bagi tugasan malam sebagai imam solat tarawih,” katanya.

Mengulas lanjut, Muhammad Syazwan berkata, tugasan sambilan sebagai Imam Rawatib juga membantunya memastikan 30 juzuk al-Quran yang dihafaznya sentiasa diingati dan diamalkan.

“Bagi saya, al-Quran ini adalah amalan kita setiap hari untuk bekalan akhirat dan kerjaya doktor di dunia ini diseimbangkan.

“Al-Quran bukan bebanan untuk berjaya di bidang lain kerana ia lebih memudahkan pilihan kita,” katanya.

Loading...

Leave a Reply