Bukan sekadar blog

Berita Utama

Sukar penuhi tuntutan penduduk terlibat projek KT-Bypass – MB Terengganu

KUALA TERENGGANU – Kerajaan Terengganu sukar untuk memenuhi semua tuntutan sekumpulan penduduk yang terbabit dengan Projek Bypass Kuala Terengganu (KT-Bypass), di sini memandangkan projek itu di bawah kendalian Kerajaan Persekutuan.

Bagaimanapun, Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, tuntutan tersebut akan dibawa ke Mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) untuk dipertimbangkan.

Katanya, kerajaan negeri ingin mendengar pandangan ahli mesyuarat tersebut terlebih dahulu bagi melihat sama ada permohonan penduduk tersebut boleh dipertimbangkan atau sebaliknya.

“Setakat perbincangan yang dibuat hari ini, kerajaan negeri melihat tiada jalan mudah untuk selesaikan masalah penduduk berkenaan memandangkan projek itu di bawah kendalian Kerajaan Persekutuan.

“Kita tengoklah bagaimana tuntutan itu boleh dipertimbangkan dalam MMKN, sama ada sebahagian tuntutan boleh ditunaikan atau sebaliknya kekal dengan keputusan sebelum ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika bercakap kepada penduduk tersebut selepas perbincangan kira-kira sejam di Kediaman Seri Iman, Batu Buruk, semalam.

Dalam pertemuan itu, penduduk tersebut menuntut supaya kerajaan negeri membayar sejumlah RM5.6 juta kepada sekumpulan pemilik tanah yang bermasalah dan terlibat dengan pengambilan tanah untuk projek berkenaan.

Loading...

Penduduk terbabit telah menerima seratus peratus bayaran pampasan ‘ex-gratia’ berjumlah kira-kira RM100 juta dari peruntukan RM168 juta untuk pembinaan projek berkenaan.

Bagaimanapun penduduk berkenaan masih tidak berpuas hati kerana bayaran itu tidak menepati nilai sepatutnya dibayar berdasarkan kepada nilaian harga tanah semasa.

Kes tuntutan itu telah dibawa ke mahkamah tetapi hakim menolak semua tuntutan mereka.

Projek KT-Bypass bermula di persimpangan Kampung Tok Molor Jalan Tok Adis ke Kampung Durian Burung di Jalan Persekutuan yang menghubungkan Kota Bharu dan Kuala Terengganu.

Kos keseluruhan projek itu adalah sebanyak RM321.9 juta iaitu meliputi kos pembinaan RM168 juta dan pengambilan tanah RM154 juta. Ia dijangka siap selewat-lewatnya Julai tahun depan, kira-kira enam bulan lebih lewat dari jadual asal iaitu Januari 2019.

Bagaimanapun projek itu masih belum siap kerana beberapa sebab termasuk masalah tuntutan pampasan tanah penduduk.

Jarak keseluruhan projek itu terpaksa dipendekkan hingga ke simpang lampu isyarat Kampung Cabang Tiga sahaja kerana sebahagian wang untuk pembinaan projek itu digunakan untuk membayar pampasan ex-gratia penduduk.

Loading...

Leave a Reply