Bukan sekadar blog

Berita Utama

Raja-Raja Melayu sudah lama tidak kebal – Tommy

KUALA LUMPUR – Peguam Negara, Tommy Thomas memberitahu kekebalan Raja-Raja Melayu sudah lama terhapus sejak 25 tahun lalu.

Jelas beliau, ini kerana Perlembagaan Persekutuan telah dipinda pada 1993 dengan menubuhkan Mahkamah Khas bagi kesalahan yang dilakukan Raja-Raja Melayu.

“Apa yang berbeza ketika ini apabila rakyat biasa diadili di mahkamah biasa manakala Raja-raja Melayu dibawa ke Mahkamah Khas,” katanya.

Tommy menambah, Statut Rom hanya dikuatkuasa sekiranya polis di Malaysia tidak melakukan siasatan dan tidak ada pendakwaan dari Pejabat Peguam Negara terhadap kesalahan yang dilakukan.

Loading...

“Bermula dari situ, Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) akan masuk campur.

“Malah selepas kita tandatangani Statut Rom, kesalahan lampau juga tidak diambil kira lagi,” katanya.

Tommy berkata demikian ketika berucap pada Forum Awam & Statue Rom di Fakulti Undang-Undang Universiti Malaya di sini hari ini.

Selain Tommy sebagai panel, forum itu turut menampilkan anggota G25 Datuk Noor Farida Ariffin, pakar perlembagaan undang-undang Professor Emeritus Datuk Dr Shad Saleem Faruqi dan peguam Lim Wei Jiet serta ahli politik veteran, Dr Syed Husin Ali.

Penganjur forum merupakan aktivis pelajar Asheeq Ali Sethi Alivi. – MalaysiaGazette

Loading...

1 Comment

  1. Hazzan

    AG pun bodoh.. Mahkamah khas hanya boleh ditubuhkan dengan perkenan Agong dan majlis raja2 .. Bukan macam mahkamah law of the jungle kerejaan PH …

Leave a Reply