Bukan sekadar blog

Berita Utama

‘Profesor kangkung’ punca banyak pihak keliru Statut Rom

KUANTAN – Isu berkaitan Statut Rom hanya ditimbulkan apabila kerajaan Pakatan Harapan (PH) mengambil keputusan menandatanganinya tahun ini sebelum terpaksa ditarik balik selepas mendapat pelbagai reaksi daripada orang ramai.

Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah, berkata hakikatnya tiada pula pihak yang mempersoalkan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang bersetuju untuk meratifikasi Statut Rom pada tahun 2011 dan 2015.

“Mereka (kerajaan BN) pernah bersetuju menerima Statut Rom dan ketika itu tidak ada pula suara atau demonstrasi daripada kumpulan tertentu bagi membantah perkara ini.

“Kenapa apabila kita (kerajaan PH) terima (tandatangani) Statut Rom, semua pihak menghentam kerajaan.

“Saya rasa ia berpunca daripada sekumpulan ‘profesor kangkung’ yang sudah menyalahtafsirkan perkara yang terkandung dalam Statut Rom itu sendiri sehingga mengelirukan banyak pihak dan kemuncaknya, mereka ini juga yang menyampaikan maklumat yang kabur atau tidak tepat kepada Majlis Raja-Raja sehingga menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas merasmikan Majlis Apresiasi Kecemerlangan Akademik dan Pelancaran Program Sinar Kasih Peringkat Parlimen Indera Mahkota, di sini, hari ini.

Loading...

Yang turut hadir Pegawai Pendidikan Daerah Kuantan, Mohd Razali Mustafar dan Pengarah Program Sinar Kasih, Datin Norlin Shamsul Bahri.

Saifuddin berkata, walaupun menyedari ramai pihak mempersoalkan tindakannya menggelarkan ahli akademik terbabit sebagai ‘profesor kangkung’, namun beliau tidak bercadang untuk meminta maaf sebaliknya meminta kumpulan terbabit mengemukakan permohonan maaf kepada orang ramai kerana menyebarkan pembohongan berkaitan Statut Rom.

“Saya tidak akan meminta maaf kepada mereka dan gelaran ‘profesor kangkung’ itu sendiri sebenarnya sudah lama wujud.

“Ia sama dengan konsep atau kaedah lantikan Naib-naib Canselor di universiti di negara ini. Sebelum ini, yang dipilih (dilantik) sebagai Naib Canselor adalah proksi mereka (BN) dan amalan ini tidak akan berulang pada zaman (pemerintahan) PH.

“Kumpulan ‘profesor kangkung’ ini sama saja dengan mereka yang digelar pendusta hadis atau kumpulan yang menafikan hadis sahih dan ulama suk’ atau ulama yang sanggup berdiam diri demi menjaga periuk nasi mereka.

“Kalau kita teruskan memberi peluang kepada ahli akademi seperti ini bersuara mengenai benda yang tidak betul, kita bimbang mereka akan terus mengelirukan orang lain dan sudah pasti ini adalah perkara yang sangat bahaya,” katanya.

Loading...

Leave a Reply