Bukan sekadar blog

Politik

Kerajaan PH tak mampu pulihkan negara dalam tempoh singkat – Guan Eng

SANDAKAN – Kerajaan PH tidak bermain silap mata untuk memulihkan ekonomi negara dalam masa singkat berikutan menanggung hutang yang tinggi diwarisi daripada kerajaan BN.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, kerajaan PH memerlukan sedikit masa untuk merancang bagi mengurangkan bebanan hutang selama puluhan tahun di bawah kerajaan terdahulu dan memulihkan ekonomi negara.

“Bebanan hutang oleh kerajaan BN tidak diselesaikan dalam tempoh setahun,” katanya pada ceramah umum DAP pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sandakan di sini malam ini.

Hadir sama, calon DAP PRK Sandakan, Vivian Wong Shir Yee dan Penasihat DAP Pusat, Lim Kit Siang.

Guan Eng, yang juga setiausaha agung DAP, berkata, negara dirompak oleh kerajaan lama sehingga menanggung hutang sebanyak RM150 bilion termasuk hutang 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

“Akibat skandal dan kepentingan peribadi pemimpin kerajaan sebelum ini menyebabkan negara sakit.

“Kita usaha kurangkan hutang ini. Beri kami masa sekurang-kurangnya tiga tahun untuk memulihkan ekonomi negara ke landasan betul dan bangkit sebagai Harimau Asia,” katanya.

Namun begitu, beliau berkata beban hutang itu tidak menghalang kerajaan meneruskan projek pembangunan demi kesejahteraan rakyat.

Dalam pada itu, Guan Eng membidas parti lawan iaitu Parti Bersatu Sabah (PBS) yang menggunakan modal menghentam peribadinya untuk kempen di PRK Sandakan.

“Mereka tiada modal lain. Apa yang saya tidak cakap pun hentam saya.

“Justeru, kita kena tolak parti lawan (PBS) yang merupakan saki baki kerajaan lama yang gagal menentang rasuah di Sabah dan persekutuan,” tegasnya.

Beliau berkata kerajaan persekutuan di bawah PH memastikan sistem penyampaian projek pembangunan yang dilaksanakan bukan cakap kosong sahaja. – Bernama

Loading...

Leave a Reply