Bukan sekadar blog

Berita Utama

Insiden rotan: Bekas pelajar tampil mempertahankan tindakan guru

SEORANG lelaki tampil mempertahankan tindakan bekas gurunya yang merotan pelajar perempuan kerana mengeluarkan perkataan biadap, semalam.

Bekas pelajar SMK Skudai itu memberitahu, guru lelaki yang mengajarnya subjek Bahasa Melayu itu merupakan seorang yang baik dan penyabar.

Menurutnya tindakan guru itu cuma untuk memberi pengajaran agar pelajar menjadi insan yang berguna suatu hari nanti.

“Well guys, dia adalah cikgu BM saya, belajar dengan dia selama 5 tahun dan sekarang sudah 8 tahun saya kenal dia.

“Cikgu memang baik orangnya dan jarang rotan anak murid. Sebab dialah saya fasih berbahasa Melayu dan kerana cikgu-cikgu di sekolah itu merotan saya, sekarang saya berjaya melangkah ke universiti,” tulis Siva N Eswaran menerusi satu komen di Facebook.

Siva juga meluahkan rasa kecewa terhadap pelajar perempuan terbabit kerana bersikap kurang ajar menggelarkan cikgu berkenaan sebagai pondan.

Malah, dia menyifatkan ibu bapa pelajar terbabit gagal dalam membentuk anak mereka menjadi insan yang menghormati orang lain.

“Pelajar itu memang patut kena rotan. Kalau saya jadi cikgu, saya akan suruh dia cuci jamban sekolah sebab mak bapak dia gagal dalam mendidik anaknya menghormati orang lain,” tulisnya lagi.

Loading...

22 Comments

  1. Anak murid yg biadap dgn murid dgn mengelar guru itu pondan patut d beri hukuman…Tak sepatutnya seorg anak murid memanggil guru yg mengajar dia dgn perkataan PONDAN…Klau nak tahu guru itu pondan atau tak suruh murid itu menahan kat guru itu utk membuktikan pondan atau lelaki sejati…Jgn kecam sekadar memberi pendpt yg ikhlas…

  2. MNoor

    Ibu bapa seharunyas menghormati tindakan guru berbuat demikian demi membentuk anak2 mereka menjadi manusia yang baik di kemudian hari. Walau bagaimana pu,n hukuman yg dikenakan itu jgnlah sampai mencederakan. Anak2 skrg terlalu manja, kurang disiplin dan keras kepala serta hilang hormat pada mereka yg lebih tua.

  3. yeo paul

    It is out of the issue of her being rude.
    The subject is the canning which is wrong.
    The teacher or head master should know that he have abused his authority. There is a SOP prosedure to correct or discipline students .

    It have nothing to do with her mother upbringing or the teacher is good. You guys are justifying it and you know that it is a very unkind thing to do. Like putting salt into her wound.

    The subject is the wild emotional canning given to the girl which is against the SOP of discipline action.

    The teacher is wrong and tgere can be no justification on the subject. Therefore action must be taken against the teacher concern. Period.

    • Anim

      The teacher should be warn and the student should be suspended or kick out from the school. Period.

    • Gaban

      Yeo paul.. you care more about the SOP than the human, moral, way of life, respect and other important values in living together with others.

      If everything is based on SOP then we should be drafting SOP that every undisciplined student should never be allowed to access education.. because, no point of giving them. Wasting teachers’ time.

      “The subject is the wild emotional canning given to the girl which is against the SOP of discipline action.” – You care about wild emotional canning, but you never consider the “wild emotional abusive remarks” by the student to the teacher.

      Perhaps she supposed not to be canned like that (based on your SOP), but she deserved it.

      http://monyethijau.com/periksalawak1212/?fbclid=IwAR0wOLnRgaN2zRYuTeLGFVQb1J1oB6nPQ_eTSCAUgU6XHlx7Gl8VXHyfQn8

      • Hamdan

        Kalu i mengadu yg i kena rotan, confirm mak i tambah lagi 1-2 sebatan. Hormat guru is the most important.

    • Alfaateh jajistany

      Ok follow sop,if your children almost dead the tacher cannot bring them to the hospital by themself because sop forbid it, then your children dead because teachers follow sop, still you want to sue them?

      • Baby

        Ha ha.. betul tu sbb cikgu x boleh bw anak murid dgn kenderaan sendiri. Biarlah tunggu ambulance aje 🤣

    • Brian

      Hi Paul, think like a matured person. Put yourself in the teachers shoes. Thats part of educating a student. I agree with many comments saying that the teacher has a reason. Guru tersebut ada sebab merotan. Pelajar tersebut sangat biadap.

    • Raj

      But in the video, the mother is not mentioning that the teacher should canning her daughter according to the school law. She said that, when her daughter saying “Pondan” to the teacher, the teacher should tell and not to cane her.

      “Dia cakap sama you (kamu) saja ma. Cakap ma. Dia ada pukul you (kamu) tak. Dah cakap sama you sorry, kenapa kamu nak… Kalau dia ada pukul you (kamu), kamu pukul dia tak apa. Jangan macam ini,” kata wanita itu dalam video berkenaan.

      The girl also a stupid bcoz she did wrong and when the teacher canned her, she was really stubborn to tell sorry to the teacher until her friend should let her know to do it. Is that she is a OKU or or doesn’t have a brain to think that what she did is wrong and she should ask sorry by herself before or after the teacher canned her.

    • mohamad shaffiq ishak

      yeah. u win it by law but undone morally.. well done

    • Book

      I agreed with you. The teacher shouldn’t rotan her. And the student just need to be dismiss from the school and register herself in private or international school which cost about it rm15k yearly..

  4. Murni Azima Ismail

    There must be a reason why the girl got beaten up by the teacher. But i strongly gonna say this, the girl was so rude because the bad word out of her mouth for her teacher.

  5. Zack

    The student was also wrong … She should also be punished accordingly…

  6. Roha

    Rotan datang dengan sebab. Kalau sudah kurang ajar maknanya ibu bapanya fail. Rotan salah satu dari cara mengajar. Di penjara pun kena rotan. So ibubapa jangan komplain. Salah sendiri. Guru bukan kerjanya merotan suka2 saja. Kalau anak tu berdisiplin tentu tak ada masalah. Masalahnya ibubapa yg hipokrit. Kalau anak mereka kurang ajar dengan mereka tentu juga mereka akan merotan. Support guru kita.

  7. Nandhini

    Sorry if I’m giving such comment. But I just wanna say. Nowadays children kena pamper too much that’s y they can go up to that level where they can say such word to one teacher. Those days, we all so scared even to inform our parents yang kita kena pukul. Tahu tak kenapa? Nanti mak and bapak i pukul lagi. They will say I would have done something bad that’s y I kena pukul. Now I’m a person with Phd degree. The parents should not come and complain. You should have slap your daughter or you should have commit suicide for having such daughter and for raising up such daughter. First of all what I wanna say is, the parents as well very rude. So by saying sorry, the word your daughter threw to him can be taken away is it? Then finish…1 equal. She said aqua and he beat her up. Dah habis hutang.

  8. Tehlim

    Saya pernah kena rotan oleh Cikgu. Apa masalahnya? Alhamdullillah, saya berjaya sekarang. Ibu bapa yang hipokit sahaja bodoh dengan tindakannya. Kamu gagal didik anak menjadi manusia yang beradap. Setiap manusia ada gilirannya.

  9. Sis Bai

    Susah nak juga komen. 1st .. if we put ourselve dlm situasi the parent. Of course if me pun akan buat perkara yg sama .. siapa tak sayang anak. Even anak tu nakal atau jahat mcm mana pun. Our blood .. cubit paha kiri peha kanan pasti terasa. So .. kita as parent pasti bela anak kita. Sebab kita always anggap anak kita terbaik. Betul ?
    We put ourselve dlm keadaan cikgu tu pula .. as teacher kita perlu menjalankan tanggunbjawab mendidik dgn penuh rasa tanggungjawab (walhal tanggungjawab tu juga perlu digalas bersama parent). Anak murid pula kita anggap mcm anak sendiri. Cara didik pun mcm anak sendiri. Dengan harapan ibu bapa faham apa yg kita cikgu lakukan. Namun sebaliknya. Mmg kecewa.
    Pada saya .. nothing wrong with the system, SOP or apa2 jerlah. Masing2 pada keadaan itu rasa tindakan masing2 adalah betul. The YOUNG LADY also patut di ajar cara BETUL utk jaga adab tertib dgn org yg lebih tua. Try to settle dgn cara yg terbaik. As parent .. jgn ego atau malu mengaku kekurang atau kesilapan anak. As teacher .. teruskan usaha ikhlas tahap kesabaran tinggi anda utk mendidik pelajar2 anda menjadi anak bangsa yg berguna pada negara.
    Peace No War ✌

    • Lin

      No.. as a parent, if i know my children called his/her teacher ‘pondan’ i will add the cane some more.. Form 1, they are not kid anymore.. they should know rudeness is not acceptable especially to the one who teach them..

      I will come to school to make my children ask for forgiveness and i myself will also apologies..
      So next time i hope my children will not repeat the same mistake coz they know that i will not be by their side..
      In this situation, i guess the girl will not learn anything.. she know next time she be rude to someone, their parents will backed them.

  10. Nur Naqibah

    didik lah anak dgn adab supaya tak bermain dgn issue SOP.kerana mulut badan binasa.belajar menghormati insan yang memberi ilmu.baru lah barokah

  11. Michelle

    I agreed with canning system but canning in proper way, cane on palm or punished to clean toilet bowl is just fine. I thanks to all my teacher whom caned me before, without them i don’t have today, but caning in the right way. Parent nowday also re-act. Children why behave that way, there is reason behind it. City Parent only know how to feed children with $$$, but less spend TIME with kids. Try to understand why the kids behave that way too, i believe most kids come from broken family nowday or seeking for attention. The teacher should send the student to counselling room too. To help, to mould a student, is to help to pluck off the root caused why the student behave that way. Summary: communication play a very important role before action taken. In this case, my late mum sure cane me too, this is to teach me not spoilt me. That’s make me who I am today, a hopeless student become cemerlang student during university time. 😊

Leave a Reply