Bukan sekadar blog

Berita Utama

CUEPACS harap kerajaan beri bonus sebelum Aidilfitri

KONGRES Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) berharap kerajaan memberi bonus Aidilfitri kepada penjawat awam dan pesara.

Presidennya, Datuk Azih Muda, berkata pihaknya sudah menghantar surat kepada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, berhubung isu itu.

Katanya, CUEPACS berharap permintaan bonus Aidilfitri sebanyak RM1,000 untuk penjawat awam dan RM 500 untuk pesara itu dipersetujui kerajaan.

“Pada masa sama, saya juga sudah berbincang dengan Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ismail Bakar, berhubung perkara berkenaan dan CUEPACS sendiri berharap kerajaan dapat mempertimbangkan permohonan intensif ini yang menjadi harapan besar bagi penjawat awam.

“Jika diluluskan, kita menjangkakan lebih RM1 billion bantuan khas berbentuk bonus Aidilfitri akan diberikan kepada penjawat awam seluruh negara.

“Malah, tahun ini kita memohon pemberian bonus kepada semua penjawat awam di bawah gred 54, berbanding sebelum ini hanya gred 41 ke bawah yang menerima bonus.

Loading...

“Saya pasti jika apa yang diinginkan penjawat awam ini dizahirkan, ia akan menggembirakan dan membantu banyak pihak membuat persiapan Aidilfitri,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Iftar Ramadan Presiden Kesatuan Perkhidmatan Imigresen Semenanjung Malaysia (KPISM) bersama Presiden CUEPACS di Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) Rantau Panjang, malam tadi.

Yang turut hadir, Pengarah Imigresen Kelantan, Azhar Abd Hamid dan Presiden KPISM, Norhisyam Murujan.

Sementara itu, Azih turut meminta kerajaan mengkaji semula kemudahan di pintu masuk ICQS terutama di Kelantan memandangkan ia menjadi antara laluan paling sibuk untuk keluar masuk antara dua negara.

Katanya, kemudahan pintu masuk sekarang ini tidak sesuai dan tidak mampu menampung kadar trafik selain peralatan lama yang boleh mengganggu komunikasi sesama anggota.

Loading...

Leave a Reply